Morča divé – lat. Cavia aperea

Morča divé, lat. Cavia aparea

Morča divé je prapredkom všetkých súčasných plemien morčiat. Radí sa do čeľade morčaťovitých (Caviidae) a je to hlodavec. V súčasnosti žije morča divé v Južnej Amerike v oblasti Ánd, najrozšírenejšie je v Peru, Bolívii a v severnej Argentíne. Rozšírené je nielen na trávnatých a krovinatých nížinách, ale žije dokonca vo výške 5000 m n. m. andských hôr. Indiáni ich chovali na mäso, kožušinu a ako spoločníkov pre deti už pred vyše 9000 rokmi. Morčatá chovali pri svojich príbytkoch vo vyhĺbených jamách alebo v ich domoch spolu s Indiánmi. Farebné variácie boli už vtedy, dokonca sa vyskytovali aj rozety. Avšak čierne morčatá prinášali nešťastie, preto ich Indiáni zabíjali už pri narodení.

Morčatá divé sú spoločenské zvieratá, žijú v rôzne veľkých skupinách, najčastejšie sa ich počet v jednej skupine pohybuje medzi 5 až 15 jedincov. Príbytky majú v podzemných opustených  norách iných zvierat alebo si vyhrabávajú diery v zemi. Z dier vychádzajú hlavne ráno, za súmraku a v noci aby sa tak vyhli dravcom. Sú výbornými skokanmi, v prípade nebezpečenstva dokážu vyskočiť až do 1 metrovej výšky! Medzi sebou sa dorozumievajú hvízdaním a v prípade nebezpečenstva unikajú do podzemných nôr.

Oproti domácim morčatám sú divé morčatá štíhlejšie a dlhšie. Vďaka tomu sú oveľa pohyblivejšie a rýchlejšie ako ich domáci príbuzní. Hlava je tiež štíhlejšia. Väčšina divých morčiat je buď tmavohnedá alebo čiernohnedá (aguti).

Vo voľnej prírode sa morčatá pária neustále, v každom ročnom období. Gravidita trvá priemerne 65 dní (62 – 70 dní), po ktorej samice porodia 1-5 mláďat. Tie sa rodia úplne vyvinuté, sú osrstené, vidia a v prípade nebezpečenstva dokážu ujsť. V troch dňoch života už prijímajú tuhú potravu, ale samice ich koja tri týždne. Morčatá sú pohlavne dospelé už v dvoch mesiacoch veku.

Divé morčatá sa živia prevažne rôznymi druhmi tráv, semien, bylín a rady obhryzujú vetvičky stromov čím si brúsia svoje zuby. Nepohrdnú ani ovocím, no vo voľnej prírode sú hlavným zdrojom obživy práve trávy.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 2 Priemer: 4.5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *